Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών Ηρακλείου για τον καρκινοπαθή που οδηγήθηκε σε αυτοκτονία

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών Ηρακλείου για την τραγική περίπτωση καρκινοπαθούς που οδηγήθηκε σε αυτοκτονία:

Ένα  τραγικό γεγονός, αυτό της αυτοκτονίας καρκινοπαθούς που αναζητούσε για μέρες ένα φάρμακο απαραίτητο για την θεραπεία του και το οποίο αδυνατούσε να το προμηθευτεί επειδή απουσίαζε από τα ράφια μας, δείχνει αυτό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως φαρμακοποιοί εξαιτίας των ελλείψεων στα φάρμακα. Τα αδιέξοδα δηλαδή που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς εξαιτίας του καπιταλιστικού συστήματος και της πολιτικής που θέλει το φάρμακο όχι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο στον πολίτη που το έχει ανάγκη , αλλά ως ένα προϊόν που η πρόσβαση σε αυτό καθορίζεται από την ύπαρξη ή όχι κέρδους. Μιας πολιτικής που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά,  αλλά και η  ΕΕ υπηρετούν με τα κέρδη των εταιριών και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, να είναι τεράστια και συνεχώς να αυξάνονται. 

Μετά και από το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων που τέθηκε σε ισχύ τον προηγούμενο μήνα, το οποίο επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς, με την άρση των εξαγωγών σε πολλά φάρμακα όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας αλλά και όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς. 

Αλλά και ένα Δημόσιο σύστημα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, σε χρηματοδότηση, με γνώμονα τη σχέση κόστους-οφέλους. Με την πολιτική όλων των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών.

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας να απαλύνει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει το «μαύρο-άσπρο» με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις στα φάρμακα, οι μαχόμενοι φαρμακοποιοί και υγειονομικοί, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με την αγανάκτηση και την απελπισία των ασθενών. 

Διεκδικούμε την πλήρη και απόλυτα δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων.

Φτάνει πια με την πολιτική και το σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους!

Τα μέλη της ΔΗ.ΠΑ.Κ Φαρμακοποιών Ηρακλείου

Δουλουφάκης Δημήτρης

Γενετζάκης Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί